X
تبلیغات
وبلاگ دانشجویان دانشگاه علمی و کاربردی - ماشین آلات خط تولید رب گوجه فرنگی

وبلاگ دانشجویان دانشگاه علمی و کاربردی

وبلاگ دانشجویان دانشگاه علمی و کاربردی شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی

ماشین آلات خط تولید رب گوجه فرنگی

مراحل تهیه رب گوجه فرنگی(کنسرو) عبارتند از:

الف- دریافت گوجه فرنگی از مزارع

 ب- شستشو و جدا کردن

پ- خرد کردن و له کردن

 ت- حرارت دادن پالپ (قسمت گوشتی میوه)

 ث- خارج کردن بذر و پوست 

 ج- صاف کردن و تصفیه گوشت توسط صافی

 چ- تغلیظ گوشت تا حصول غلظت دلخواه

ح- پرکردن در قوطی یا سایر ظروف نگهداری

ادامه در ادامه مطلب

در تولید رب گوجه فرنگی پس از شستشو و جدا کردن میوه­ها و بازرسی روی نوار نقاله اقدام به خرد کردن و له کردن گوجه فرنگی می­نمایند که این عمل توسط دستگاه Helix حلزونی که گوجه­ها را در حین انتقال له می­کند انجام می­گیرد این عمل بیشتر به روش گرم انجام می گیرد (Hot break) که در آن گوجه­ها قبل یا بعد از پالپ کردن توسط پیشگرمکن حرارت می­دهند. با استفاده از این دستگاه آنزیم­ها و مواد مضر از بین رفته و بافت میوه آماده صاف کردن می­شود ضمناً عمل پالپ کردن توسط پالپر انجام می­گیرد. سپس گوجه فرنگی له شده به داخل 2 یا 3 صافی پمپ می­شود تا پوست و بذر آن جدا شود. در تانک­هایی که آب حاصل از صافی­ها به آنها منتقل می­شود به هنگام تصفویه ایجاد کف می شود مواد کف دار اغلب ذرات قرمزی را که از رنگ دانه حاصل می شود تولید می کنند که در نهایت باعث سیاه شدن رنگ می شود برای دفع این اشکال هواگیر مناسب بین صافی و تانک قرار می­دهند بعد از صاف کردن آب گوجه فرنگی به دستگاه­های تغلیظ (evaporator) هدایت می­شوند در این مرحله با تبخیر آب بر مقدار مواد جامد آن افزوده می­شود تا غلظت به حد دلخواه برسد غلظت­های متداول برای رب 28 تا 30 درصد می­باشد که توسط رفرکتومتر اندازه گیری می­شود.

پس از رسیدن بریکس (غلظت) به اندازه استاندارد که حدود 30 درصد می­باشد. محصول را برای پر کردن به دستگاه های پرکننده انتقال می­دهند این دستگاه ها انواع متفاوتی دارند چنانچه بخواهیم رب تولیدی را در قوطی پر کنیم از دستگاه پر کن دو پیستونی استفاده می شود و چنانچه بخواهیم رب را در شیشه پر کنیم می توانمیم از همین دستگاه و پر کن های ردیفی استفاده نمایئم  برای دربندی بسته­ها نیز چنانچه در قوطی فلزی پر شده باشند از دستگاه دربندی مضاعف و چنانچه در شیشه پر شده باشند از دستگاه­های دربندی تک هد و چند هد استفاده می­شود برای قوطی­های شیشه­ای بسته بندی ثانویه شرینگ پر ضروری است ولی برای بسته­های فلزی نیازی به بسته بندی شرینگ نیست و باید بسته بندی در کارتن بسنده کرد.

ماشین آلات

1- دستگاه خیس کردن و شستشوی گوجه فرنگی :

در این دستگاه به محصول در حین عمل، هوای فشرده وارد می­کنند تا گوجه­ها به همدیگر مالیده و به صورت معلق  به نحو موثرتری تمیز شوند.

2- helix حلزونی و دیگر خرد کننده­ها : هلیکس حلزونی در حین انتقال گوجه­ها را له می­کند کار این دستگاه مانند گوشت چرخ کن می­باشد که با چرخش هلیس داخل گوجه­ها له می­شوند. پالپر اولین دستگاه صافی است و شکل آن به صورت استوانه ایی بوده در داخل آن یک صافی نسبتاً درشت وجود دارد. قطر منافذ توری 1 میلی متر می­باشد، پوست و بذر از داخل توری به درون یک کانال هدایت می­شود پالپرها بیشتر در صنایع تولید رب گوجه فرنگی و تولید پوره مورد استفاده قرار می گیرد دستگاه خرد کن گوجه فرنگی  به دو طریق ساخته می­شوند. در یک نوع از این دستگاه­ها، در داخل محفظه وسیله­ای تعبیه شده است. این سیستم برای مواقعی که بذر تهیه می­شود، مناسب نیست. زیرا باعث شکستن بذرها و در نتیجه حذف قدرت رویشی آن می­شود. بنابراین برای این منظور دستگاه له کننده را به شکلی می­سازند که گوجه فرنگی از بین دو غلطک ضد رنگ عبور کند. عمل خرد کردن توسط دو روش Hotbreak یا cold brak انجام می­گیرد. در روش hot break گوجه­ها قبل از پالپ کردن یا بلافاصله پس از له کردن برای عقیم کردن آنزیم پکتینار حرارت داده می­شوند.

3- پیشگرمکن: اکثر پیشگرمکن ها به شکل استوانه­ای ساخته می­شوند، لوله­هایی به قطر 5 تا 5/3 سانتی متر در داخل آن تعبیه می­گردد. با این دستگاه آنزیم­ها و مواد مضر از بین رفته بافت میوه آماده صاف شدن می­شود- سیستم هات بریک: یک نوع سیستم کاهش اندازه است. در دستگاه هایی که تاکنون برای روش هات بریک متداول بوده است، پوره سبزی ها و میوه ها را برای مدتی در معرض گرما قرار می­دادند، ولی به علت قرارگرفتن در مجاور اکسیژن ، کیفیت رنگ واکنش مواد حساس موجود در عصاره اکسید شده و تغییر ماهیت می­دهد. تاکنون اساس سیستم های قدیمی هات بریک و سایر پوره های میوه ای این بوده که فقط قوام محصول حفظ شود. در یک سیستم جدید، که کمپانی رسی- کتلی به نام آلدراد و طراحی کرده است ادعا دارد که علاوه بر طعم، کیفیت، رنگ و سایر موارد حساس به گرما حفظ می­شود و با یک فن خلاء زیادی ایجاد شده و اکسیژن آزاد عصاره تخلیه می­گردد. و اثر هات بریک از یک سری ملزومات و اجزاء تشکیلات شده که به شرح زیر می­باشد:

الف- پمپ حجمی انتقال دهنده محصول به تانک تحت خلاء ب: سیستم کاهش اندازه محصول ج: تانک تخلیه کننده اکسیژن از محصول د: پمپ حجمی انتقال محصول به مسیر حرارت دهنده ح: تانک تزریق محصول به ابتدای محصول حرارت دهنده و: پمپ سانتریفوژی برای گردش محصول در مسیر گرمکن ز: گرمکن­های افقی یا عمودی برای حرارت دادن محصول ح: تابلوی کنترل پنوماتیکی

در این سیستم گوجه فرنگی یا میوه درسته به سیستم تحت خلاء هدایت می شود سپس از طریق کاهش اندازه اکسیژن  باقیمانده حذف می شود که ممکن است تحت فشار قرارگیرد. در این مرحله آنزیم به حرارت غیر فعال
می شود. معمولاً محصول اولیه تغذیه شده به سیستم با محصولی که قبلا حرارت داده شده مخلوط می شود تا آن آنزیم های آن غیر فعال شوند. یک سیستم کاملا جدید ابداع شده که عملیات خرد کردن،جدا شدن بذر، پالپ کردن، پروازش و همگن سازی در یک مجموعه صورت می گیرد. کلی روش خورد کردنی که همراه با حرارت دادن باشد آسیاب کردن داغ (hot break)اتلاق می شود و بهتر است گوجه فرنگی را قبل از له کردن حرارت داده حرارت دادن قبل دادن قبل از له کردن باعث انهدام آنزیم ها می شود. با این کار اجسام پکتینی تغییر ماهیت پیدا نمی کنند علاوه بر این مواد صمغی که از بذرهای گوجه فرنگی منتشر است همراه با پکتین ها وارد رب شده و رب قوام و سفتی پیدا می کند. درجه حرارت در این روش 65 تا 90 درجه سانتی گراد می باشد.

. کار می­رود. در این روش مواد غذایی مانند رب گوجه فرنگی از داخل لوله های نازک عبور کرده و از خارج با بخار آب دما داده می­شود برای جلوگیری از سوختگی سطحی یک سری تیغه های ویژه غذا ر از جدار تراشیده و به جلو می­رانند.  : برای حذف آب اضافی از تبخیر کننده­های تحت خلاء استفاده می­شود. استفاده از سیستم خلاء موجب می­شود که تغلیظ در زمان کوتاه­تر و در دمای کمتر صورت گیرد و در نتیجه رنگ محصول بهتر حافظ شود. دستگاه های Evaporator مجهز به وسایل خودکار اندازه گیری بریکس هستند و وقتی بریکس به 18 رسید، پمپ های دستگاه وارد عمل شده و رب را به قسمت دیگری که در آن خلاء قوی تری است منتقل می­کنند. خلاء قوی تری در این مرحله سبب سهولت خروج بخار از رب در دمای پایین می شود و استفاده از دمای پایین تر موجب بهبود رنگ رب می شود. عمل تغلیظ در مواردی که نمک اضافه نشده باشد تا رسیدن به بریکس 25 و چنانچه از رب حاصل برای فرآورده های استفاده شود که رنگ آنها خیلی مطرح نیست می­توان تبخیر را تا رسیدن به بریکس حدود 44 ادامه داد. 

 

4- صافی پالپر: برای حذف دانه و پوسته و سایر ناخالصی­های احتمالی از فیلترهای دو یا سه مرحله­ای استفاده می­شود که استوانه­ای شکل هستند و قطر سوراخ­های آنها ½-1/6 mm و گاهی 2 mm برای مرحله اول 0/6- 8/0mm برای مرحله دوم و 0/3- 0/4 mm برای مرحله سوم یا finisher است که به ترتیب ذرات درشت و متوسط و ریز را جدا می­کند

۵-پاستوریزاتور لوله ای: قبل از بسته بندی باید برای افزایش دمای رب و ایجاد بخار برای پر کردن فضای قوطی عمل گرم کردن مقدماتی را توسط این دستگاه انجام داد. این سیستم بیشتر برای غذاهایی با غلظت بیشتر به

۶-دربندی مضاعف( Double seaming) : عمل دربندی قوطی های رب فلزی توسط ویژه ای که به اسامی فارس، والس و seamer نامیده می شود و به صورت دسته نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک کار می کند انجام می گیرد این عمل در دو مرحله صورت گیرد در مرحله اول در اثر فشار قره قره های مرحله اول ماشین دربندی، بدنه و سر شکل گرفته و قلاب سر قلاب بدنه را می پوشاند در مرحله دوم مرحله اول کنار رفته و قرقره های مرحله دوم وارد عمل شده و قلاب های و رفته را تحت فشار قرار می دهد و قلاب ها روی همدیگر قرار می گیرند و در ربندی قوطی شکل می گیرد.

۷-ک هد و چند هد: این دستگاه کاملا اتوماتیک بوده و برای بستن درب پلیفر پلاستیک بر روی انواع بطری طراحی شده است ارتفاع هد (head) دستگاه ربندی بطری از ارتفاع 152m تا 343m قابل تنظیم شدن می باشد.

تغذیه درب دستگاه، رب مورد نیاز را جهت دربندی به صورت اتوماتیک آماده به کانال انتقال درب بر روی دهانه بطری هدایت می نماید تمام قطعات در محصول از استیل ASIA 316 ساخته می شود.

۸-ینگ پک: برای بسته بندی ثانویه قوطی فلزی و شیشه ای از این دستگاه استفاده می گردد بدین صورت که ابتدا به تعداد 6 یا 12 عدد از قوطی ها را بر روی سینی مقوایی قرار داده و سپس به وسیله نوار نقاله به داخل دستگاه هدایت می شود.

مشخصات فنی دستگاه شرینگ پک :

ابعاد: 3500× 1400×2000 mm

طول نوار نقاله: 1800mm

برق مورد نیاز: 380 V-20 A

سرعت: قابل تنظیم تا 9 بسته در دقیقه

ابعاد بسته بندی: ارتفاع 300 میلی متر، عرض 400 میلی متر، طول 500 میلی متر شاسی ورق 3 میل آهن با پوشش رنگ آپوکسی برد هیتر کشویی با عیق پشم سنگ مجهز به سیستم رنسر یا فیلم باز کن اتوماتیک مجهز به سیستم خنک کن از مزایای این دستگاه می باشد.

بسته بندی گوجه فرنگی (در بشکه)     

دستگاههای بسته بندی رب اسپتیک

در ادامه گوجه فرهنگیهای تمیز شده به دو عدد پمپ خرد کردن [1]  انتقال می یابند و پس از خرد شدن ، به مخزن هت بریک[2] هدایت می شوند. این مخزن، مجهز به یک کویل چرخان بوده و گوجه فرنگیهای خرد شده را بطور یکنواخت تا دمای 100 درجه سانتیگراد حرارت می دهد سپس پالپ حرارت دیده توسط پمپ به بخش استریلیزه منتقل شده و در آنجا تا دمای حدود 112 درجه سانتیگراد حرارت می بیند، بدین ترتیب آنزیم پکتیناز موجود در بافت گوجه فرنگی غیر فعال می گردد. پس از این مرحله پالپ حاصل تا دمای 100 درجه سانتی گراد در مخزن فلش[3] خنک شده و این پالپ توسط نیروی جاذبه به بخش پالپر- تصفیه کننده منتقل می شود تا پوست، دمبرگ، ساقه و غیره جدا شده و در نهایت دانه ها و فیبر موجود در پالپ نیز خارج گردند.

در ادامه، آب گوجه فرنگی تصفیه شده توسط نیروی جاذبه به مخزن خوراک تبخیر کننده انتقال می یابد. در این مخزن، آب گوجه فرنگی بطور مداوم توسط همزن، همزده می شود سپس توسط پمپ به تبخیر کننده دو مرحله [4] انتقال یافته و در آنجا غلظت مواد جامد آب گوجه فرنگی از 5/5 درصد به 32 درصد می رسد رب حاصل توسط پمپ به مخزن نگهداری هدایت شده وسپس به مبدل حرارتی صفحه ای منتقل می شود. در این مبدل حرارتی، ابتدا رب گوجه فرنگی تا دمای 104 درجه سانتی گراد خنک می گردد. رب گوجه فرنگی خنک شده توسط پمپ به سیستم پرکن آسپتیک انتقال یافته و در بشکه های مناسب پر می شود و بشکه های حاوی محصول تحت شرایط استریل، دربندی می گردند. محصول تولیدی بصورت آسپتیک در بشکه های استیل بسته بندی می شود.

کارخانه رب گوجه فرنگی (TOMATO PAST eplant) 

محصول تولیدی به مراکز فروش و مصرف کنندگان صنعتی یعنی تولید کنندگان سس، کچاب، آبیموه، سوپ، پیتزا و غیره عرضه می گردد در مورد مصرف کنندگان صنعتی بزرگ رب گوجه فرنگی را در بشکه های 200 لیتری بسته بندی می کند تا بدین ترتیب هزینه های بسته بندی و حمل ونقل محصول کاهش یابد جهت احداث یک کارخانه رب گوجه فرنگی به سرمایه گذاری اولیه بالایی نیاز است چون اکثر ماشین آلات مورد نیاز از جنس استیل ضد زنگ بوده و در طراحی ساختمان کارخانه استاندارداهای شدید بهداشتی باید رعایت گردند بیش از نیمی از هزینه ماشین آلات کارخانه به تنهایی مربوط به تبخیر کننده و دستگاه های بسته بندی می باشد جهت دستیابی به محصول با رنگ، طعم، و ارزش تغذیه ای قابل قبول به تعدادی اپراتور آموزش دیده و اعمال روشها کنترل کیفی مناسب نیاز می باشد .

عواملی مهمی که بر سود آوری عملیات تولید تأثیر دارند عبارت اند از:

-         کیفیت و هزینه گوجه فرنگی تازه

-         طول فصل برداشت گوجه فرنگی

-         هزینه قوطی های لازم جهت بسته بندی

-         هزینه سوخت برای تولید بخار لازم در تبخیر کننده

مواد جانبی اصلی مورد نیاز کارخانه شامل آب و بخار می باشد و بیشتر این هزینه های جاری مربوط به مواد خام، قوطی ها و سوخت است.


[1] Chopper pump

[2] Hot break

[3] Flash

[4] Double effcet

+ نوشته شده در  دوشنبه ششم مهر 1388ساعت 15:27  توسط خوش بخت  |